Αν η Σαντορίνη άρχιζε να βγάζει περισσότερους οινοπαραγωγούς σαν τον Χαρίδημο Χατζηδάκη τότε η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί σίγουρα θα είχε κερδίσει το στοίχημα...
Ο Χατζηδάκης είναι ένας από αυτούς που, με γνώση και διορατικότητα, δίνουν μια νέα τροπή στα κρασιά της Σαντορίνης, μια φορεσιά μετα-μοντέρνα: παράγει τα παραδοσιακά στυλ των κρασιών αλλά με μια ματιά ερευνητική και φιλόδοξη. ‘Ισως τα κρασιά του Χατζηδάκη δεν είναι για όσους θέλουν να δούν την εμπορική, εύκολη πλευρά της Σαντορίνης αλλά για αυτούς που θέλουν κάτι το συναρπαστικό.(κομμάτι παρουσίασης παραγωγού από την εταιρεία Αίολος)
Ο Χατζηδάκης είναι ένας από αυτούς που, με γνώση και διορατικότητα, δίνουν μια νέα τροπή στα κρασιά της Σαντορίνης, μια φορεσιά μετα-μοντέρνα: παράγει τα παραδοσιακά στυλ των κρασιών αλλά με μια ματιά ερευνητική και φιλόδοξη. ‘Ισως τα κρασιά του Χατζηδάκη δεν είναι για όσους θέλουν να δούν την εμπορική, εύκολη πλευρά της Σαντορίνης αλλά για αυτούς που θέλουν κάτι το συναρπαστικό.(κομμάτι παρουσίασης παραγωγού από την εταιρεία Αίολος)
Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Αθήνα στην Ανώτερη Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην «Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε.», ως Οινολόγος στην Σαντορίνη και στην Κρήτη.
Το 1996 η κα. Κωνσταντίνα Χρυσού έδειξε στον Χαρίδημο τον αμπελώνα της οικογένειάς της, στο χωριό Πύργος Καλλίστης, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Ήταν παραμελημένος, γιατί οι γονείς της, είχαν φύγει από τη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956. Έτσι από τότε έως το 1996 κανείς δεν καλλιεργούσε το συγκεκριμένο κτήμα. Τελικά ο Χαρίδημος έκανε αναμπέλωση και το καλλιεργεί από τότε έως σήμερα βιολογικά.
Κατά την επίσκεψή τους στον αμπελώνα, ο Χαρίδημος είδε τη σπηλιά. Ο παππούς της Κωνσταντίνας, πολύ παλιά, την χρησιμοποιούσε για να αποθηκεύει τα αγροτικά του εργαλεία, αλλά και για να φιλοξενεί την αγελάδα του!
Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα «Καναβάκι» είπε ο Χαρίδημος. «Κάναβες» στην Σαντορίνη λέγονται τα Οινοποιεία. Κι έτσι το μικρό υπόσκαφο Οινοποιείο έγινε με υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμό και πολλή δουλειά, από όνειρο ζωής πραγματικότητα.
Το blog oinos τον Φεβρουάριο σχολιάζει:
Ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς Σαντορίνης που οινοποιεί με αριστουργηματικό τρόπο την ευγενική αυτή Ελληνική πολυδυναμική ποικιλία.
Το Σαντορίνη Χατζηδάκης 2008 ωρίμασε σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις οινολάσπες του για αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να αποκτήσει σπάνιο εύρος και εξαιρετική πολυπλοκότητα.
Χρώμα μέτριο λεμονί, υπέροχη μύτη που θυμίζει αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και χαμομήλο,εσπεριδοειδή, λεμονανθούς και έντονη μεταλλικότητα, κρυστάλλινη δομή στην παλέτα, υψηλή δροσιστική οξύτητα, γεμάτο σώμα, αλκοόλ 13,5% και μακριά επίγευση. Τhe power and the beauty σε ένα υπέροχο κρασί από ένα ευλογημένο τόπο. Ήταν η μοναδική ετικέτα Ελληνικού κρασιού στο εστιατόριο Hakkasan στο Λονδίνο το 2008-προς μεγάλη μας ικανοποίηση αναφέρω ότι προσφάτως προστέθηκαν και άλλα ελληνικά κρασιά-. Καλύτερο μέχρι το 2015.
Τιμή:10.50€ Άριστη σχέση ποιότητας τιμής
Βαθμολογία:18-20
Αυτά για το 2008 το 2009 διαβάζουμε στο
greekwineworld του πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό κου.Ν.Μάνεση,
''Market forces demand custom-made wines.''
Ο κος.Μάνεσης αναφέρει με τον καλύτερο τρόπο το πως εξελίχθηκε η περασμένη χρονιά για το οινοποιείο.
(Θα πρέπει καλύτερα να το διαβάσετε, γιατί φοβάμαι πως θα αδικηθεί από δική μας μετάφραση.)
Τα κρασιά του 2009 πραγματοποιήθηκαν από τον οινολόγο Απόστολο Θυμιόπουλο, που γνωρίζουμε από το ανερχόμενο ''Γη και ουρανός'' Thimiopoulos Vineyards. Η Cuvee 15 ξεχώρισε όμως από τις προσπάθειες τους. Είναι ένα μείγμα σταφυλιών από τρεις διαφορετικούς ,βιολογικής καλλιέργειας, αμπελώνες. Χαρακτηριστικό το καθόλου ή απειροελάχιστο θειώδες. Αρώματα βασιλικού, μελιού , κυδωνιού, ιώδιο, έντονη οξύτητα και το καλύτερο μετά από ώρα ιδιαίτερη εξέλιξη.'' 'Αλλάζει γεύση στη μέρα σου. ''(18/20).Τον φετινό τρύγο ανέλαβε ο Ηλίας Ρουσσάκης.
Η παραπάνω ετικέτα νομίζω ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της και ένα ακόμη διαμάντι το Vinsanto
διακρίνεται για τη νοστιμιά και το πόσο απολαυστικό είναι. Η κόλλα της τσάντας δε λείπει αλλά αν το γευτείτε με ροκ-φορ και μαύρη σοκολάτα δε θα το ξεχάσετε ποτέ.
Σημαντική είναι η παρουσία των κρασιών του στη Γαλλία όπου ο Γιώργος Ιωαννίδης (oenos.fpl@free.fr) ακούραστα προωθεί μαζί με άλλα σημαντικά κτήματα και τον Χαρίδημο Χατζηδάκη δημιουργώντας πλέον δικό του κοινό.
Στα παραπάνω προστίθενται και άλλες εξίσου σημαντικές ετικέτες.
Θα επανέλθουμε με τα δείγματα της νέας χρονιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου