O Christophe περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση των αμπελώνων και τους καρπούς στο Pauillac, και παρέχει στατιστικά στοιχεία ωριμότητας (στο τέλος του άρθρου) για εκείνους που εκτιμούν τα πράγματα. Πήγε στο αμπέλι το Σάββατο το απόγευμα για να ασχοληθεί με την εικόνα του Cabernet ( old-vine) και τα δείγματα που ακολουθούν και αναγράφουν την ανάλυσή του γλεύκους- ωριμότητα σε εξέλιξη ...
Αυτή την εβδομάδα υπήρχε κατά μέσο όρο λιγότερη εξέλιξη όσον αφορά την ποσότητα.Βρισκόμαστε τώρα στη φάση κατά την οποία ο πολτός και το δέρμα υφίστανται εσωτερικές αλλαγές. Η ποιότητα είναι υπό κατασκευή, τώρα που η ποσότητα υπάρχει. Ευτυχώς τα σάκχαρα έχουν σταματήσει να αυξάνονται!
Σε σύγκριση με πέρυσι, οι καρποί είναι μεγαλύτεροι, αλλά και με λιγότερο ξηρό εκχύλισμα και συνεπώς πιο ζουμερά. Η ζάχαρη και τα επίπεδα οξύτητας εξακολουθούν να είναι υψηλότερα. Το τελευταίο είναι η καλή μας τύχη φέτος - τόσο για τη σταθερότητα και για την μακροβιότητα των κρασιών.
Υπάρχουν ακόμη περισσότερες τανίνες και anothcyanins και αυτές θα πρέπει να εκχυλιστούν από τη φλούδα στο κρασί. Εργάζονται εντατικά (αλλά απαλά!) κατά τη διάρκεια της οινοποίησης.
Γενικότερα, σε σύγκριση με τις εξαιρετικές εσοδείες του 1995, το 2010 δείχνει ότι επί του παρόντος τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- χαμηλό βάρος καρπού
- ο καρπός κυμαίνεται μεταξύ του μέσου όγκου (Merlot) και ακριβώς για (Cabernet Sauvignon)
- υψηλότερα επίπεδα του σακχάρου
- υψηλή οξύτητα, αλλά χαμηλό μηλικό οξύ και το χαμηλό pH για Merlot
- οξύτητα, μηλικό οξύ και το pH χαμηλά για το Cabernet Sauvignon
- φάσμα τανινών, από μεγάλο (Merlot) με το μέσο όρο (Cabernet Sauvignon)
- υψηλό δυναμικό επίπεδο ανθοκυανών για Merlot και σε επίπεδα ρεκόρ για το Cabernet Sauvignon
- καλή εκχυλισιμότητα για την ανθοκυανες (ιδίως για τα Merlot , η σάρκα του Cabernet πρέπει να ωριμάσει λίγο περισσότερο)
- σπόροι εξαιρετικά ώριμοι
Οι πρώτες παρτίδες ζύμωσης δείχνουν αξιοσημείωτη δομή και χρώμα, από νωρίς, με τέλεια ισορροπία μεταξύ των δύο.
Είμαι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει ότι δεν περίμενα αυτό από την πρώτη δοκιμών μας τον Αύγουστο. Κανείς δεν στο Μπορντό δεν πρόκειται να αντιταχθεί στην εν λόγω ευχάριστη έκπληξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου