Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΤΡΥΓΟΣ 2010 ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

                         
ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ         
ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2010

       Η χρονιά στο Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη
       Όλα  δείχνουν  ότι  το 2010 ,   είναι  μια  πάρα  πολύ  καλή  χρονιά  και  ίσως μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ‘ Εξαιρετική χρονιά’.
       Η χρονιά  του 2010  χαρακτηρίζεται  από τις  βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου ,από τις ήπιες θερμοκρασίες του Ιουλίου και τον καύσωνα  πριν και μετά τον  15Αύγουστο. Αποτέλεσμα  όλων αυτών των καιρικών συνθηκών η  πρώιμη  ωρίμανση των σταφυλιών , φτάνοντας και τις 15 ημέρες. Η παραγωγή  ποσοτικά  είναι μειωμένη  , σε σχέση με το 2009, ποιοτικά όμως  είναι πολύ καλή, χωρίς προσβολές , με φυσιολογική ωρίμανση ,χάρη στον πολύ καλό Σεπτέμβρη και με  μεγάλη συμπύκνωση συστατικών ( σακχάρων, οξέων , αρωματικών και φαινολικών ενώσεων).
      Οι λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά,  Ασύρτικο, Chardonnay και  Viognier  έχουν  αποζύμωση και τώρα βρίσκονται στην διαδικασία της ωρίμανσης σε δεξαμενές και βαρέλια .   Αναμένονται  εξαιρετικά κρασιά με  έντονο αρωματικό χαρακτήρα τυπικότητας  ποικιλίας και terroir, κομψά και φινετσάτα , ισάξια με αυτά του 2009. Το 2009 τα λευκά κρασιά του κτήματος απέσπασαν δύο χρυσά και ένα χρυσό των χρυσών στον διεθνή  διαγωνισμό των Βρυξελών.
      Οι  ερυθρές ποικιλίες Syrah , Merlot και Cabernet Sauvignon έχουν δώσει κρασιά με βαθύ χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα , πλούσια σε φαινολικά συστατικά ,με  πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης .Τώρα πραγματοποιούν την μηλογαλακτική ζύμωση.
      Το Grenache Rouge ως ροζέ είναι ιδιαίτερα αρωματικό με ισορροπία στην δομή.
       Όσο για το  Ξινόμαυρο με την πρωτοφανή πρωίμηση δύο εβδομάδων , βρίσκεται τώρα  στην φάση της αποζύμωσης στους οινοποιητές, έχει πολύ καλό χρώμα καλές και μαλακές τανίνες.

    Η χρονιά στην Αρναία από αμπελουργικής σκοπιάς.

    Ο Χειμώνας για την περιοχή της Αρναίας ήταν  πιο έντονος από τις προηγούμενες χρονιές τόσο σε επίπεδο θερμοκρασιών ,αρκετές ημέρες με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός έως και -10ο C, όσο και σε επίπεδο  χιονοπτώσεων, αρκετές ημέρες με χιόνι , με τελευταία χιονόπτωση  στης 8 Μαρτίου. Το κλάδεμα είχε άρχισε 1 Μαρτίου.
    Η Άνοιξη με μέτριες βροχοπτώσεις και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την βλάστηση των φυτών.   Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις όμως κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο  μας έκαναν να ανησυχήσουμε  για διάφορες προσβολές ( ο αμπελώνας καλλιεργείται βιολογικά –ΔΗΩ).Με την σωστή όμως διαχείριση ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια.
    Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, χωρίς βροχές και  ήπιες θερμοκρασίες ,  που είχαμε τον Ιούλιο βοήθησαν στον να εξελιχθεί φυσιολογικά η ωρίμανση των  πρώιμων  ποικιλιών  και έδωσαν τα πρώτα σημάδια για μια πρώιμη χρονιά..
    Οι υψηλές  θερμοκρασίες  του Αυγούστου, με έξαρση τον καύσωνα του 15Αγουστου, είχαν ως  αποτέλεσμα  να φρενάρουν την ωρίμανση και να προκαλέσουν ένα ελαφρύ υδατικό στρες αλλά και μια ευχάριστη συμπύκνωση.  Ένα ακόμη χαρακτηριστικό  της φετινής χρονιάς είναι ότι  χρειάστηκε να δροσίσουμε ,με λίγο νερό, τον αμπελώνα μας 15 ημέρες πριν το τρύγο για να  επιστρέψουμε  στην ομαλή πορεία της ωρίμανσης.
    Ο Σεπτέμβρης με ηλιοφάνεια ,υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (200 C με 280 C) και με μειωμένες νυκτερινές θερμοκρασίες βοήθησε στη φαινολική ωρίμανση των ερυθρών ποικιλιών που τρυγήθηκαν πριν τα πρωτοβρόχια του Οκτώβρη και την πτώση των θερμοκρασιών.
     Γενικά παρατηρείται πρωίμηση στη ωρίμανση έως και 15 ημέρες, σε σχέση με το 2009, ποιοτικά  όμως έχουμε μια ικανοποιητική ως εξαιρετική  πρώτη ύλη, χωρίς ασθένειες. Η συνολική παραγωγή είναι σχεδόν ίδια  με του 2009 , αφού είχαμε παραγωγή  και από τα νέα αμπέλια μας, αν και η στρεμματική απόδοση του αμπελώνα είναι μειωμένη κατά 10% .
.
    Η χρονιά από οινοποιητική σκοπιά.

    Το Chardonnay 23/8, 10 ημέρες πιο πρώιμο του 2009 (2/9) πήρε ξανά την  πρωτιά του τρύγου από την Μαλαγουζιά ,που ήρθε  την ίδια ημέρα με του 2009 (31/8).  Το Viognier και φέτος (1/9)δεν συνάντησε στην ωρίμανση το Ασύρτικο ώστε να γίνει συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών  ,αφού ο τρύγος του Ασύρτικου έγινε και φέτος στις 10/9. Τα δύο νέα ορεινά αμπελοτόπια με Μαλαγουζιά & Ασύρτικο τρυγήθηκαν 20 & 17 /9 αντίστοιχα  για πρώτη φορά.
     Ακολουθήσαμε τα ίδια πρωτόκολλα  και τεχνικές οινοποίησης όπως και το 2009 για κάθε ποικιλία και το αποτέλεσμα αρωματικά και γευστικά μέχρι στιγμής μας δικαιώνει. Οι  αλκοολικοί τίτλοι των λευκών θα κυμανθούν μεταξύ των 12 και 12,5 %, ενώ τα αρώματα  έχουν χαρακτήρα  ώριμων φρούτων με ικανοποιητικές οξύτητες  , δομή και όγκο.
     Η πρώτη ερυθρή ποικιλία που τρυγήθηκε  2/9 είναι το Merlot, ίδια ημέρα με του 2009. Με 48 ώρες προζυμωτική  κρυοεκχύλιση  έχει δώσει αρκετό φρούτο, έντονο χρώμα με μαλακές τανίνες .
    Το Cabernet Sauvignon στις 17/9  τρυγήθηκε 5  ημέρες πιο νωρίς από του 2009. Με 15 ημέρες εκχύλιση, έχει δώσει τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας με το έντονο πορφυρό χρώμα.
    Στις 18/9 ,10 ημέρες πιο πρώιμο τρυγήθηκε  το Grenache Rouge που με συνοινοποίηση 20% Syrah ,για οξύτητα και χρώμα και με 12 ώρες προζυμωτική  κρυοεκχύλιση  έγινε όλο Ροζέ  μέσου πιεστηρίου. Αναμένεται πιο αρωματικό του 2009 , με ελκυστικό ροδί χρώμα, τραγανό και ευχάριστο στο στόμα.
    Το υπόλοιπο Syrah τρυγήθηκε  21,22 & 23/9 , 7 ημέρες πιο πρώιμο έναντι του 2009 . Με 72 ώρες  προζυμωτικής  κρυοεκχύλισης  και 15 ημέρες εκχύλισης, έχουμε κρασιά με βαθύ κόκκινο πολφυρό χρώμα ,έντονα φρουτώδη αρώματα ,πλούσια σε φαινολικά συστατικά για να αντέξουν στην παλαίωση και στον χρόνο.
   Το Ξινόμαυρο τρυγήθηκε 27,28 & 29 /9 , 15 ημέρες πιο πρώιμο του 2009 , τις ίδιες σχεδόν ημέρες  με του 2007 και του 2008 (1/10). Ευτυχώς με το που ήρθαν τα σταφύλια στο οινοποιείο άρχισαν οι βροχές και δεν έχουν σταματήσει ακόμη ( 15/10/2010). Η οινοποίηση πραγματοποιείται σε οινοποιειτή τύπου Ganimede αφού προηγήθηκε  προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 72 ώρες. Χρώμα πολύ καλό, τανίνες καλές και  μαλακές
                                                                                         
                                             Για το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη
                                                                          ΚΟΝΤΟΠΟΣ  ΘΩΜΑΣ
                                                             Τεχνολόγος Τροφίμων-Οινολόγος
                                                                      Διευθυντής  Παραγωγής
                                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου